2007

25e editie, 13 mei

Regen, zon en storm. En toch plezier.

Onze 25e verjaardag werd goed gevierd. Door het publiek, door de artiesten. En natuurlijk door onszelf.

De Voorrondes

20 Aanmeldingen, 17 deelnemers telden de Voorronde op 22, 23 en 24 maart 2007.

Joris verovert ook Nijmeegse Jury
Ook in Nijmegen kwam, zag en overwon Groningse Joris. Met een overtuigend, ordi Amsterdams typetje. Maar vooral ook met echte, maar zelfgemaakte smartlappen die toch door het publiek al snel werden meegezongen. Geweldig! De speciaal voor deze 25e Dag van het Levenslied gemaakte prijs (zie hiernaast) werd hem door presentator Bart Spijkerboek en Juryvoorzitter Ineke Hadderingh na de laatste voorstelling afgelopen zaterdag uitgereikt. Joris zou op de vraag of hij dit had gehoopt zeggen: "Ik had niet anders verwacht". Goede tweede werd "Moet van de Knoepklef" uit Groesbeek en derde "Meneer en mevrouw Peentjes" uit Nijmegen.


En verder nodigen wij uit om op 13 mei op het podium te komen: Marcello, Dave van Well, Sjokke, Willie & de Willies, Vinnie, Vonnie & de Vinnige Diva's, Naatje Ped, Judith Ciçek, Snelle Henkie, Prille Passie, De Walter Sisters en Troost van Kroost. Sommigen overigens nog onder een voorbehoud(je). Daarmee willen we eerst nog even overleggen hoe hun act verbeterd kan worden.

Het was weer gezellig druk tijdens de Voorrondes.
Drie avonden waren gevuld met 17 heel afwisselende acts. "Klassieke" levensliederen, fraaie persiflages en verrassende nieuwe ideeën kreeg het publiek te zien. De jury had er iedere avond een harde dobber aan de punten streng, maar rechtvaardig aan iedere act toe te kennen. Maar het is gelukt. Op deze pagina per avond en act een korte selectie uit de notities van de jury bij de verschillende acts.


Donderdag 22 maart

Presentatie: Anja & Tanja

Meneer & mevrouw Peentjes:
Fysieke spel meneer Peentjes prachtig eenvoudig en effectief. Wel meer de vaart erin houden. De sadistische humor van de vrouw. Een heel leuk stel.

Meneer en mevrouw Peentjes


Marcello:
Hij durft en je gelooft hem. Heel knappe Hazes-imitatie, lekker "Hazes-gevoel". Een paar microfoonlessen: nog beter! Echte charme en puurheid. Dak eraf!

Snelle Henkie:
Liedje "Wanhoop" prachtige vondst; humor en zelfspot.  Kan muziekaal wel beter! Mooi bedacht en bindend verhaal, spontaan.

Naatje Ped:
Muzikaal professioneel. Mooi in balans. "Twee motten" (van Dorus) heel fraai. Wel wat weinig contact met het publiek. "Moeilijk" repertoire gekozen! Moedig!

Vinnie, Vonnie & de Vinnige Diva's:
Echt "foute" Levenslied-act. Veel te zien, veel show. Mooie aankleding. Met wat kleine aanpassingen prima act! Vooral tweestemmig erg goed.

Vinnie Vonnie


Dave van Well:
Goed optreden, een puike artiest in spé. Heel mooie stem. Serieuze ambitie. Hij is en speelt mooi zichzelf. Vooral gewoon jezelf blijven werkt.

Vrijdag 23 maart

Presentatie: Barbara

Barbara kijkt boos naar de jury


Glenn:
Krijgt de zaal mee door herkenbare muziek. Optreden mag wel wat "spannender". Maar wel een entertainer met uitstraling.

Judith Ciçek:
Neemt het serieus, is leuk! Mooie kleding ook. Krijgt het publiek ook mee in wat ze doet. Stem niet altijd zuiver helaas, griepje. Originele Mary Servaes-snik!

Sjokke:
Muzikaal prima verzorgd. En goede zang. Wel articulatie verbeteren bij het praten, te snel. Betrekt publiek er ook leuk bij. Leuke aankleding.

Moet van de Knoepklef:
Gezellige, kleurrijke act. Origineel. Duo-zang ook heel mooi en de band speelt goed! Wel jammer dat het geen meezingers zijn. Het jodelen was helemaal TOP!

Moet van de Knoeplef


Toppertjes in Concert:
Was duidelijk voorbereiding en uitproberen voor Moederdag. Nog niet "af". Aanwezig zijn ze wel, je kunt er niet omheen. Dat wordt vast mooi op 13 mei.

Troost van Kroost:
Uitstekend gespeelde muziek, en leuke choreografie, prima mimiek. Origineel idee! Met wat hoger tempo een leuke afwisseling. Krijgen het publiek mee in een canon!

Troost van Kroost


Zaterdag 24 maart

Presentatie: Bart Spijkerboer

Willie & de Willies:
Heel mooi gezongen. En ziet er schitterend "fout" uit. Prima vervolg op vorig jaar. Leuke eigen teksten en een leuk verhaal. Emoties ten top.

De Walter Sisters:
Heel grappig idee. Ze pasten ook helemaal in hun rol. En de ukelele deed de rest. Moeten nog wel oefenen, was nog niet "af". De zorgvuldig samengestelde kleding viel op.

Joris:
Enige wat mist is beweging. Maar verder geweldige (eigen) teksten met een hoog meezinggehalte voor onbekende liedjes. Heerlijk rustig, nonchalant type. Geweldig!

Henk Boogaard:
Klein gespeeld, groots gebracht. Eigen muziek & tekst en toch meezingers. Gewoon heel grappig en kreeg de lachers op zijn hand. Nou alleen nog een "typetje" erbij.

Prille Passie:
Oude, overbekende songfestivalliedjes! Heerlijk fris idee! En zingen kunnen ze ook.
Mooie aankleding. Kan heel leuk worden, maar mist nog wat tempo.

Prille Passie
Foto's: Ad van der Mierden

Bedankjes

Het lijkt altijd zo simpel. Maar bij de Voorrondes zijn heel wat helpende handen nodig. Wij bedanken alle juryleden. De presentatoren. De fotograaf. De technici, barmensen en  zaalwachten van het Steiger/Lindenbergtheater. De videoman en -vrouw. Degene die ons affiche en logo maakte.
En degenen die zo vrolijk het publiek ontvingen met spekjes en accordeonmuziek. En last but not least: de artiesten die -weten wij- soms maanden hebben gerepeteerd voor hun act!

De Dag

Het weer zat niet echt mee. We begonnen om 14 uur in een regenbui. En ook aan het begin van de avond was het "prijs".

En toch hebben we zo'n 13.250 bezoekers geteld. Ja, geteld! De 1e keer dat we echt geteld hebben!

En die bezoekers maakten er samen met de artiesten weer een gezellige, ouderwetse sfeer. Een programma dat traditioneel bestond uit theatrale miniatuurtjes, cabareteske acts, het feest van herkenning en de vette knipoog.

Het Valkhof

Door de regen begon het allemaal wat moeizaam. Logisch. En nou eenmaal het risico van een openluchtfestival. Maar daarvoor hebben we natuurlijk ook zo'n grote overkapping.


14.00 - 18.00 uur: eerst regen, daarna gezellig drukValhof ontruimen!?


Eind middag, begin avond: opnieuw donkere wolken op komst: onweer. En waarschuwingen: hevige regen- en hagelbuien en vooraf: hevige windstoten. Kunnen onze tenten dat aan? Dat weet je nooit zeker. Dus stond onze organisatie helemaal klaar om bij de eerste tekenen het hele Valkhof te ontruimen. Maar de onweersbui schampte Nijmegen. Alleen een regenbui dus. Pfoeeeeei!!!


Regenbui, gelukkig geen onweer
Na regen komt...

En als het donker wordt is het Valkhof met al die lampjes helemaal gezellig! Zo'n sfeer kan nergens anders dan daar!
Juist, ja.... de zon. Hoewel om die tijd natuurlijk niet meer echt zichtbaar. Zeker niet met dat wolkendek. Het feest ging dus gewoon weer door.


De Slotact

Maar aan alle dingen komt een eind. Helaas ook de leuke dingen. Langzaam aan wordt toegewerkt naar de -geheime- slotact. Op het terrein horen we mensen onderling raden wat die slotact zou zijn. Moeilijk te raden was dat nou ook weer niet: de familie Ruisdael.

De Dag van het Levenslied, bijna als vanouds. Met de Sjonnies. En toen ging er dus iets mis; de stroom viel uit. Door de regen? Foutje van de ....? We weten het (nog) niet. Sorry, sorry. Maar het kwam toch nog weer goed allemaal.

Het grote opruimen

En daarna....? Het grote opruimen. Ook als eerbetoon aan al die vrijwilligers het Valkhof als u ergens anders aan het feesten bent.


 

Het Programma

Liefst 28 acts trappelen van ongeduld op Moederdag! 120 Artiesten in totaal. 

Presentatie
Middagprogramma: Anja & Tanja

De presentatie van het middagprogramma ligt in de vertouwde handen van Anja & Tanja. Ook 2 oudgedienden uit de rijke historie van "de Dag" want ze doen al sinds 1997 mee, zagen we in ons archief. Soms als duo, soms als band: Anja, Tanja & de Teiltjes. Presenteren kunnen ze, zingen ook! 


Avondprogramma: Loco Loco Disco Show

Ja, die kennen we ook van "vroeger". Een paar jaar hebben ze "de Dag" gepresenteerd, dit jaar dus ook weer. En ze verzorgen het intro van de blokken op de avond. Wat ze gaan doen? Dat is een verrassing. Zelfs voor ons.


Backstage: Richie & Armando


Terreinprogramma:
Kinderact: Trio Trut

Het is per slot van rekening MOEDERDAG.
En op moederdag doen moeders ook iets voor hun kinderen (vast als dank voor het uitgekiende en lekkere ontbijt op bed die ochtend). Dus speciaal voor de moeders met kinderen op het Ruinepodium!


Living Statue: Gwen Talsma
Wandelende Beer: Pret op Recept

Middagprogramma

De aftrap: 14.00 uur - motto: Het is zo eenzaam zonder jou

Ochaarm-Moet

De naam zegt het al een beetje... Och Armoed. Voor de Voorrondes gaven ze zich op als "Moet van de Knoepklef en die van de zeikklimp". Snappen wij dat? 't Schijnt Groesbeeks te zijn. Maar ze gingen er wel met de 2e prijs van de jury vandoor! Een echt relationeel drama speelde zich daar voor ons af. Want in Groesbeek kunnen ze er ook wat van.


Meneer en mevrouw Peentjes

De Peentjes voor een gezond Feest! Dat is hun thema voor deze Dag van het Levenslied. Want de diepste wens van Henriëtte Peentjes (oud-lerares) is om van de aanwezigen een hechte eenheid te smeden en hoe kan dat beter door samenzang! Harry lijkt Henriëtte lijdzaam te volgen, maar zorgt dat ook hij niet onopgemerkt blijft. De Peentjes gaan voor een gezond en ouderwets gezellig feest!
Enneee....als je niet meedoet: 100 strafregels!


Naadje Pet

Terug naar de jaren '50 en '60. Toen Nederland nog eenvoudig was.Dorus met z'n twee motten. Dat waren nog eens problemen.


Prille Passie

"Volgend jaar beter....." heet hun programma. Zij willen het songfestival redden van de ondergang, de verpaupering en de verloedering. Op eigen wijze, maar vol passie brengen zij voor u een aantal liedjes  uit het Euro Songfestival. Ze vertolken de stem van het Nederlandse volk. Een songfestival van weleer!! Geen televoting, geen sms-en. Chips en Raak-limonade. En Zappen kan niet. 


15.10 uur - motto: Mandolinen in Nicosia

Judith Cicek

Zingen is haar passie. Als sinds haar jeugd. En de Zangeres Zonder Naam haar grote voorbeeld. De jury schreef tijdens de Voorrondes op dat ze de "echte Zangeres-zonder-Naam-snik" heeft. En dat is ook zo. Maar ze kan meer... Judith staat voor het echte levenslied. Maar ook met een vrolijke noot erbij. Want met drama alleen...


Snelle Henkie

Vorig jaar deed hij mee in het kader van zijn proefverlof. De reclassering stond dus ook op het Valkhof. Nu is hij vervroegd in vrijheid gesteld. Maar eigenlijk bevalt dat ook nog niet echt. Zong hij vorig jaar met "Annie" nog over verloren liefde. Dit jaar komt hij met "wanhoop" naar het Valkhof. Misschien zijn er op het Valkhof een paar dames die hem willen troosten?


Keessie & Erik Derks

Keessie deed de eerste keer mee in 1996. Ook al 1996 ja, dat was een goed oogstjaar!
Inmiddels is hij een gevestigd artiest. Zijn zalig foute verschijning, zijn bijna irritant onechte accent en een repertoire vol melodramatische tranentrekkers maken dat een optreden van Keessie zonder meer een uniek en, op z’n zachtst gezegd, apart te noemen gebeurtenis te noemen is.

Erik Derks maakt al jaren furore als het 'andere gezicht van de Dag van het Levenslied'. Hij trad op in tal van Nijmeegse muziekprogramma's.Zijn talrijke bewonderaars en liefhebbers van het luisterlied zullen zeker weer van de partij zijn op " De dag van het levenslied". Muzikale begeleiding: Michiel Hautvast (piano). Hij was in 1998 één van de hoofdpersonen in het TV programma dat Ron Boszhard (Ron's Ballon) over "de Dag" maakte.

Sjokke

Stevige smartlappen, daar hebben ze verstand van bij Sjokke. Dat hebben we tijdens de Voorrondes wel gemerkt. Daar zijn we zo rond 16 uur wel aan toe. Ene neem er gerust een glaasje bij.


16.20 uur - motto: Bloed, zweet en tranen
 
Danny Droes & Victor Valentino

Danny zingt, Vincent pianoot. Over ellendig diepe smarten, pijlloze dieptes aan ellende. Maar dan ook weer met een vrolijk randje. Vorig jaar deden ze ook mee. Met eigengemaakte smartlappen en een cabareteske inslag.


Marcello

s 'm dit? Nee, dit is 'm dus niet. Dit is Marcello! Maar Marcello heeft nog wel steeds heel veel bewondering voor zijn grote voorbeeld. En hij echt helemaal Nijmeegs. De jury was tijdens de Voorrondes verbijsterd. Wat een stem! Waar komt die ineens vandaan? Maar... hij heeft nog veel meer noten op zijn zang dan alleen André nazingen.


Willie & de Willies, Eddy Dynamite en de Eddy Dynamite Band

Een vage foto. Maar dat is logisch. Want het is een gelegenheidsformatie uit het roemrijke verleden van de Dag van het Levenslied. In 1998 waren zij nog de afsluiter van "de Dag". En ze mochten toen zelfs nog Jacques Herb begeleiden. Jawel! Speciaal voor deze 25e editie gaan ze op reprise.


17.30 uur - motto: De liefde van de man gaat door de maag...

Joris

De grote winnaar van zowel de Voorronde in Groningen als de Voorrondes in Nijmegen! Hij trad al eens eerder op op Moederdag. Maar dan als héééél iemand anders. Wie dat weet te raden krijgt van ons een lekker glaasje... Zijn eigengemaakte "sleutelkind" bracht iedereen in vervoering. Maar ook zijn (ook al eigengemaakte) "Mijn vader" mag er wezen. Echt modern sentiment!


Vinnie/Vonnie & de Vinnige Diva's

Vinnie en Vonnie, net (lees: toch maar) getrouwd, willen het helemaal gaan maken in de showbizz. Dit is namelijk hun enige gezamenlijke interesse. Vonnie's droom is op het podium te staan op "de Dag van het Levenslied". Vinnie, niet weg van een beetje vrouwelijk schoon, huurt zonder medeweten van Vonnie "de Vinnige Diva's" in. Leef mee met hun lach en hun traan...


Dave van Well

Ja, kom maar...!! Doe mee...!! Dave van Well ten voeten uit. Inmiddels een Nijmeegs fenomeen. En nu al voor de 3e keer te horen en zien op "de Dag".


Troost van kroost

Veel mislukte audities voor kinderkoren zoals de Leidse Sleuteltjes en zangkoor Pipeloentje hebben ze doorstaan. Maar toen hebben de talentvolle leden van deze band elkaar gevonden in de lofzang op de kinderhelden van weleer opdat zij troost zullen brengen aan eenieder wiens kinderjaren hem of haar inmiddels wreed zijn ontvallen.


19.00 uur - motto: Je loog tegen mij... na etenstijd

De Loco Loco Disco Show

Stimmung met der Peter

Da's andere koek. Auf Deutsch. Oftewel: Andere.... (r,n,m ???) Kuchen. Mijn vroegere leraar Duits trekt nu zijn bekende frons en geeft me (weer) een onvoldoende. Sch........ Duits? Op de Dag van het Levenslied? Ja, zo hoort dat ook. Per slot van rekening komt het woord "Smartlap" oorspronkelijk uit het Duits. Tenminste, dat lazen wij in de Wiki. Doen we er gewoon eens tussendoor. Voor de verandering. Want verandering van smaak doet eten.


Ranzig

Deze dames komen speciaal voor ons helemaal uit Spijkenisse! Omdat we ze gewoon leuk vinden. Toch? Eigentijdse smartlappen: oude melodietjes, nieuwe teksten. Over gewone dagelijkse dingen en perikelen. 


Alle 13 Jaanke

Zo, het feest kan in hoog tempo door met deze Doldwaze Prettig Gestoorde Act.Twee knotsgekke en hondsbrutale stadse meiden en twee arrogante muzikale Brabantse boerenkinkels nemen je mee naar de afgrond van de meest gezellige muziek die er bestaat!


En een verrassing

20.10 uur - motto: 'n Beetje verliefd...in de vooravond
 
Big Billy & de Baby's

Een BBB-saus over overbekende hits uit het verleden. Herkenbaar en meezingbaar tot de laatste noot. Maar vooral ook met al die typische muzikale en theatrale verrassingen. Laat je (niet) verrassen door de bekende intro's ....en onnavolgbare wendingen.


Patatje Metal

Op "de Dag" kan veel. We hebben al smartlappen gehad als rap, reggae, als salsa, zelfs blues. Als "heavy metal" ook al, van deze heren ook. Dat was leuk, doen we nog een keer. En voor de echte puristen onder ons: was "Born to be wild" niet ook een smartlap? Toch?


de Triesto's

The name say it all. Oeps, sorry. De naam zegt het al. Voor wie nog niet is uitgeput: de Triesto's. In één moeite door met het vieren van het Nederlandse lied en dus ook het leven! Hun optreden was vorig jaar een toppertje. En dat willen ze dit jaar nog verbeteren. Maar dat kan toch niet?


En weer een verrassing

21.50 uur - motto: Huilen is voor jou te laat
 
Het Gebroken Hartje

Als er één naam verbonden is met de Dag van het Levenslied, dan is dat het Gebroken Hartje wel! Zij deden de allereerste keer, in 1983 dus, al mee. En ze zijn er nog steeds! Knap! Met zoveel ervaring kan het niet anders dan beregezellig worden.


Oei Anita

Ook al een "naam" uit de rijke historie van de Dag van het Levenslied. En ze doen dit jaar speciaal mee op ons verjaardagsfeestje. Wij trots, zij blij. Stevige smartlappen in een feestelijke sfeer. Kan niet anders!


Willie & de Billies ft. Willie's All-Star Band

En als we dan toch bezig zijn.... Dan ook maar een stevige afsluiter voor de slot-act. Willie stort zich  met hulp van zijn Billies en de Big Band op het repertoire van vakbroeders als Jacques Herb, André Hazes en Ben Cramer. Toe maar!


23.30 uur - De Slotact met als motto: Dans je de hele nacht met mij

Een traditie inmiddels. Een slotact die we lekker geheim houden tot het laatste moment. Dus daar kom je alleen maar achter als je ook blijft wachten tot 23.30 uur. Of je hoort het natuurlijk de volgende dag van anderen. En dat is dan weer jammer. Toch? En leuk is íe ook nog! Backstage zaten ze al te wachten...


 

De organisatie

Theo Dahm: Programma & Regie
Marit Veeneman: Horeca
Jan Smeets: Terrein & Voorzieningen.

En natuurlijk onze grote dank aan de vele vrijwilligers die ervoor zorgden dat alles weer prima verliep.
En last but not least: de artiesten, zonder wie het maar een saaie boel was op het Valkhof.

Productieleiding:
het dagelijks bestuur van de Stichting Dag van het Levenslied: Wout Schoorlemmer & Henk van Oostveen.

Dankwoord

Onze dank is groot aan:
Alle vrijwilligers achter de bars, achter de schermen en op het podium. En aan de Markies, PA Geluid, Ab en zijn mannen (& vrouwen), Werkwijzer, Gerard/EHBO, Bavaria, Stockenhof & Elly van Domburg.

Foto's

14.00 uur: "Het is zo eenzaam zonder jou"


Ochaarm


Meneer en mevrouw Peentjes


Naadje PetPrille Passie


15.10 uur: Mandolinen in Nicosia

Erik Derks


Judith Cicek


Snelle Henkie


Keessie


Erik Derks


Sjokke


De geprogrammeerde "Walter Sisters" konden vanwege familie omstandigheden helaas niet optreden.
Maar in Keessie en Erik Derks vonden we waardige vervangers.

16.10 uur: Bloed, zweet en tranen

Marcello


Danny Droes


Marcello


Willie en de Willies


Eddy Dynamite Band